039f4db59c49428d38802441423495cc

Cepic:s årliga konferens för bildbyråer växer så det knakar. Till årets konferens i Florens kom det över 900 deltagare från över 500 olika företag. Dessa kom från 50 olika länder. Det var gott om svenska besökare – i princip alla större svenska bildbyråer fanns på plats… 

Vad är då detta för ett evenemang? Jo här träffas bildbyråer från hela världen för att göra affärer. Det är alltså inte bara europiska företag utan även bildbyråer från Kina, Korea och USA är här. De deltagande företagen köper och säljer rättigheter till bildkollektioner av varandra. Här träffar de sina representanter på ett bekvämt sätt utan att behöva åka världen runt. Det är helt enkelt en plats där det görs massor av stora affärer kring bild. Affärer som även påverkar dig som enskild fotograf.

De riktigt stora bildbyråerna som Corbis och Jupiter hyr egna konferensrum. Men det vanligaste är att företagen hyr ett bord. Många bokar möten långt i förväg för att hinna träffa alla. Det var otrolig aktivitet kring de många borden, samt i parken utanför.

Är Cepic något för enskilda fotografer? Även om huvudmålgruppen inte är enskilda fotografer så kan det vara av intresse. Åtminstone för dig som producerar stockbilder. När jag träffade folk och presenterade mig som fotograf fick jag alltid frågan ifall jag hade bilder att erbjuda. Så för dig som vill sälja dina bilder direkt via en utländsk agentur är det helt rätt att vara här.

Utöver denna arena för affärer så hålls det även en hel del intressanta seminarier. Årets stora nyhet var konferensen kring metadata (Photo Metadata Conference) som samarrangerades med IFRA och IPTC. Denna var en succé! Men mer om den i en separat artikel.
De andra seminarierna handla om hur man ska välja nyckelord för att få bättre bildförsäljning (Conceptual keywordning), standard för bildrättigheter (PLUS) samt hur marknaden för stockphoto utvecklas i USA. Det var även ett mycket intressant seminarium om microstock och användargenererat material. Idag finns det hel webbaserade bildbyråer som säljer bilder från 1$ per bild. Dessa växer otroligt snabbt. Getty köpte nyligen iStockphoto som är en av de största. Fotolia är en annan aktör som växer snabbt. Detta är en typ av marknad som vi i BLF måste hålla ett vakande öga på då det redan börjar få stor påverkan på handel med arkivbilder.

Om Cepic: Coordination of European Picture Agencies Press Stock Heritage – CEPIC – bildades 1993 och organiserar idag bildbyråer och bildbyråorganisationer i 17 europeiska länder med totalt ca 1 000 medlemmar. BLF är CEPIC:s näst största medlem, och vår ombudsman Staffan Teste sitter med i styrelsens presidium.BLF är näst största medlem i Cepic (Brittiska BAPLA är störst). En annan medlem är SBF (Svensk Bilbyråförening).