Tigern: Bertil Almqvist/BeredskapsmuseetSlaget om ”En Svensk Tiger” är till slut över. Försvarsmakten står som förlorare. Lilla Beredskapsmuseet i Viken har segrat. I fortsättningen ligger upphovsrätten hos Beredskapsmuseet och den som vill publicera Bertil Almqvists klassiska teckning får begära tillstånd av museet, säger jur kand Marie Andrée Kriisa.

Almqvists döttrar har fått skadestånd genom förlikningsdomen i Stockholms tingsrätt med 600 00 kr och Beredskapsmuseet med 100 000 kr.

Grattis och vad kostar det i fortsättningen att publicera Tigern?

Marie Andrée Kriisa:
– När det gäller kampanjer och andra kommersiella ändamål tar vi betalt enligt BLF-taxan. Det gör vi alltid. För historiska ändamål, i historiska artiklar och tv-program är det gratis. Men då måste man först begära tillstånd hos oss. Tigern tillhör det svenska kulturarvet och då ska det inte kosta något.

Sensmoralen är alltså att om försvarsmakten inte hade börjat bråka med er – så hade de kunna fortsätta använda Tigern gratis och sluppit betala mer än en miljon i skadestånd och processkostnader?

– Ja (skratt) så kan man också säga det.

Marie:
– Jag vill i det här sammanhanget även tacka BLF och Staffan Teste som tog tag i det här och hjälpte oss. Staffan hade kunskaperna i tvistemålsprocesser och drev den här frågan från första början.