Penn1y

Penn-utställningen i Malmö pågår hela sommaren          Foto: Mert Kubu


Irving Penn, den legendariske amerikanske stjärnfotografen, plåtade mode, kända personer och vanligt folk men även skräp som han hittade på gatan. Nu finns en samling av hans mest berömda bilder att skåda på en utställning på Moderna museet i Malmö.
Där finns bilderna på Igor Stravinsky, Kattkvinnan, Ingmar Bergman, Hells Angels-gänget i New York, Fiskhandlaren i London och de berömda närbilderna på cigarettfimparna ur serien Street Material. Är du på besök i Malmö så passa på. Moderna i Malmö ligger bara ett par kvarter från Gustaf Adolfs torg. Utställningen pågår till 2 september.

Irving Penn (1917-2009) arbetade större delen av sitt yrkesverksamma liv åt modemagasinet Vouge. Han bevakade haute-couture modevisningarna i Paris från 1950. Men han reste även runt i världen och blev berömd för sina djärva personporträtt. De flesta av sina bilder skapade Penn i sin ateljé på Manhattan i New York. Då han föredrog att porträttera personer i ateljé, byggde han vid sina många resor, med hjälp av assistenter, upp en enkel, mobil studio.
Till minne av sin svenska fru Lisa Fonsagrives-Penn donerade han 1955 en stor del av sin bildsamling till Moderna Museet i Stockholm. Det är bilder ur denna donation som nu visas i Malmö.

Moderna museets i Malmö hemsida

 

Penn2y

       Penns mest kända verk finns utställda i Malmö