Graham

Paul Graham får utöver äran en rejäl slant.                     Foto: Estefania Meana

 

Årets Hasselbladspris går till den brittiske fotografen Paul Graham. Priset överlämnas i dag på torsdag den 8 mars i London. Prissumman är på en miljon kronor. Grahams bilder visas på en utställning i Göteborg som öppnas i höst den 26 oktober.


Hasselbladsstiftelsens motivering till valet av Paul Graham:

”Paul Graham är en av de mest briljanta fotograferna i sin generation. Under sin nästan 40-åriga karriär har han utvecklat ett extremt fokuserat och högst personligt konstnärskap som är konsekvent utan att någonsin bli monotont. I bilder som är både finkänsliga och subtilt politiska åskådliggör han spåren av den annars inte skönjbara ?tidsandan?. Med sina djupa insikter i det fotografiska mediets potential har han fortlöpande skapat nya former för alla aspekter av det fotografiska arbetet. Det gör honom till en stor förnyare av fotografin och en frontfigur bland de fotografer som drivs av ett stort engagemang i sin samtid.”

Paul Graham är född 1956 och en internationellt känd fotograf med flera utmärkelser och många utställningar.Han är sedan 2002 bosatt i New York.Graham tillhör den generation fotografer som slog igenom i Storbritannien under Thatcher-eran. Till att börja med arbetade han med svartvit dokumentärfotografimen övergick under 80-talet till att arbeta med färgfotografi.mitten av 1980-talet fick Graham sitt internationella genombrott med Beyond ,Caring, en serie färgfotografier som skildrar situationen på arbetsförmedlingar.Med stor social inlevelse visar dessa fotografier människor som timme efter timme i all oändlighet får vänta på sin tur i förmedlingarnas smutsiga, deprimerande lokaler.

 

Womansmoking

Woman Smoking, Belfast, 1988. From the series New Europe. Foto: Paul Graham

     

Grahamage

From the series End of an Age.   Foto: Paul Graham

 

 

 

Onearmedman1.jpg

One Armed Man, Madrid, 1988 Diptych, from the series New Europe
Foto: Paul Graham

 

 

 

 På Hasselbladsstiftelsens hemsida kan du se fler bilder tagna av Paul Graham!