cepic Istanbul

BLF-delegationen i Istanbul: frv Staffan Teste, Johan Främst och Lars Modie (Foto: Anette Lindfors Persson)

 

Johan Främst, BLF: s ordförande, just hemkommen från den årliga Cepic- kongressen i Istanbul: Vad var det stora samtalsämnet bland delegaterna i kongressens korridorer i år?

Johan Främst:
– De låga och dåliga priserna på bilder. Prispressen. Folk i branschen hoppar just inte av glädje när det blir tal om priser på bilder och förutsättningarna att försörja sig på det. Med digitala arkiv har vi fått ett överflöd av bilder. Och kunderna säger att de inte har råd att betala. Enda konkurrensmedlet för många tycks därför vara att sänka priset. Och det är ju inte någon lösning på problemet. Förra året var det också dystert, men nu var pessimismen ännu större. Nu ser man effekterna av budgetnerdragningar hos kunderna.

Men några glädjeämnen fanns väl?
– Ja, till exempel att en del, inte minst av de stora i branschen, har börjat inse problemets allvar och att man måste göra något åt det. Guldgrävartiderna är förbi. Istället för att sänka priserna måste den enskilde fotografen bli bättre företagare. Vi måste till exempel börja sälja hela, färdiga paket, bilder tillsammans med text, redigerade videofilmer med ljud. Vi måste plocka ihop det vi är bäst på. Att man har börjat diskutera det är ett friskhetstecken, tycker jag.

 

cepic1 Istanbul-Lars Modie

Sylvie Fodor Cepics Excecutive director Paul Brown ordförande i Bapla och Lars Modie, BLF  överlägger    (Foto: Anette Lindfors Persson)

 

 

cepic12

Arbetet är i full gång i mässhallarna