Vad gäller för publicering av privata bilder, utan samtycke på internet? Jag har nyligen avslutat ett förhållande och jag är rädd för att mannen jag gjorde slut med kommer att lägga upp bilder, som jag absolut inte vill skall publiceras eller förekomma där, på mig på internet. Vidare misstänker jag att X kommer att skriva en del kränkande information i samband med bilderna. Kan han lägga ut dessa bilder utan mitt samtycke? Vad finns det för rättsliga åtgärder att vidta om han lägger ut bilderna? Samt vad gäller rättsläget för kränkande information i samband med bilderna?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Beträffande kränkande information kring bilderna på Internet så gäller personuppgiftslagen. Att annars stoppa bilderna från publicering av upphovsmannen, fotografen till bilderna kan vara svårt. Ett sätt kan vara att skriva till fotografen och påpeka att det inte finns något modellavtal kring bilderna och att de inte får publiceras utan din vilja. Skulle bilderna sedan i alla fall förekomma på sajter som kan anses kränkande kan ett sådant dokument hjälpa din sak. Se bara till att det når mottagaren t.ex. rekommenderat brev.

BLF:s notering. Numera finns det en lag om kränkande fotografering. Dessutom skyddar GDPR, som ersatt personuppgiftslagen, dina personuppgifter. Kontakta Datainspektionen för ytterligare information.