När frilansande bildjournalisten Lasse Ekendahls i Tyresö dator pajade och han köpte en ny med massor av minne och med Windows 7 uppstod det problem. Hans båda Nikon-scannrar som han  på sin tid hade betalat ”en förmögenhet” för hängde inte med. Det saknades helt enkelt drivrutiner.
Läs här nedan Lasses egen berättelse om dramatiken. Varför sviker Nikon sina trogna scanner-kunder? undrar han.

”Jo, det var ju så att min dator som hade några år på nacken plötsligt vägrade lyda order. Fläkten rusade på högvarv när jag tryckte på startknappen, men sedan hände inget mer. Den fick tvångsavstängas….
Det var alltså läge att köpa en modern ny dator med massor av arbetsminne och jättestora hårddiskar på 1 TB och det senaste förnämliga gränssnittet Windows 7. Sagt och gjort så inhandlades den nya datorn. Så långt var allt gott och väl. Som tur var hade jag varit förutseende nog att spara alla dokument och en jättelik bildskatt på externa hårddiskar.
Och visst var den snabb, den nya datorn, med sin SSD-hårddisk. Det skulle bli en dröm att processa mellanformatsnegativen som bara låg och väntade.

Det var nu problemen hopade sig. Jag hade för ett antal år sedan investerat i Nikons värstingscannrar. Först en Nikon LS 2000 ( cirka 12000 kr) sedan en mellanformatsscanner , Nikon LS 8000ED (cirka 24 500 kr). Jag installerade Nikons programvaror som hämtats från Nikons hemsida. Programvaran installerades ,men sen.. Datorn vägrade att känna igen hårdvaran dvs själva scannern dvs mellanformatsscannern för 24500 kr. Nikon Scan 4, som mjukvaran heter, avinstallerades och installerade på nytt. Med samma resultat. Någon scanner ville datorn inte kännas.

Vad göra? Jo, självklart ringa Nikon support! Vänligt bemötande och empati i överflöd, men nej, här kommer nådastöten. Nikon uppdaterar inte programvaran för det senaste operativsystemet windows 7 för sina en gång så dyra och ”professionella” scanner- flaggskepp avsedda för att digitalisera analoga filmnegativ.
Uppdaterar inte…. Jamen, herregud, en filmscanner är väl ingen antikvititet utan en högst användbar och modern företeelse!!??
Vi har slutat med scannrar säger supporten och även med mjukvara till de redan sålda, för den delen!Men världen är ju full av fotografer som fortfarande föredrar att plåta analogt , eller? Vad ska man då göra med sina värdefulla filmnegativ och dyra scannrar – slänga dem på tippen?
…nja, säger supporten – det finns ju tredjeparts företag som tillverkar drivrutiner och programvara till våra scannrar. (SIC!)
Men de tar bra betalt av den stackars övergivna Nikon-kunden. Så kan det gå till i den digitala häxkitteln. In med det nya och ut med det gamla . Och i kläm sitter Nikon-kunden som litat på sin leverantör och köpt dyr utrustning bara för att konstatera att den i princip är värdelös efter ganska kort tid.
Bara för att man tillhör den förtappade skara som fortfarande ibland föredrar att fotografera med sin Nikon D5 eller sin gamla Hasselbladare.
Det sista rådet supporten levererade var : Köp någon gammal begagnad dator med Windows XP!
Jamen, jag har ju en ny snabb dator som kan processa mina 50mb-neg på bråkdelen av den tid en gammal burk kan prestera….hur kan ni behandla era trognaste nikonkunder så nonchalant? Att fixa en drivrutin till ett nytt operativsystem måste för världskoncernen Nikon gå blixtsnabbt, kostnadsmässigt vara kaffepengar och goodwillmässigt guld värt! Eller?”

 

Lasses_scanner.jpg

Nikon-scannern LS 8000ED som på sin tid kostade 24 500 kr
         Foto: Lars Ekendahl