En tjej kontaktade mig via nätet och jag fotograferade henne i enlighet med hennes önskemål samt tillhandahöll förstoringar som hon gav bort som present. Jag publicerade även 5 av bilderna i min personliga blogg efter fototillfället. Hon motsatte sig i efterhand till att bli publicerad på Internet, och jag tog omedelbart bort bilderna. Vi har inget skrivet avtal eller ens diskuterat frågan om publicering på nätet. Bilderna kan kategoriseras som fine art, något nakna (svartvitt, iklädd trosor, håller för brösten, sensuell stil, ej total nakenhet) och hon är identifierbar på 2 av bilderna. I samband med publiceringen skrev jag en text om att både jag och kunden var nöjda med resultatet och var inte nedlåtande utan snarare tvärtom. Angav inget namn till bilderna. Kan min personliga blogg anses som reklam? Hade jag rätt att publicera bilderna utan hennes tillåtelse (de är borttagna och ursäkt har getts)? Kan bilderna anses som kränkande/förtal, och vem avgör det i så fall, räcker det med att personen i fråga anser det? Vill veta om jag har rätten på min sida då inblandade påstår sig låtit en jurist titta på det hela.

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: När det gäller personbilder finns det en s.k. beställarregel, upphovsrättslagen 27 §. Den innebär att den fotograf som får beställning på en porträttbild inte kan göra någonting med bilden utan beställarens tillstånd. Som du framställer det verkar det vara en beställning av flickan och ni hade inget avtal. Då bör du nog följa upphovsrättslagen 27§.

BLF:s notering. Sedan 2013 finns det även en lag om kränkande fotografering. BLF rekommenderar att avtal alltid skrivs. Dessutom ger GDPR den avbildade en rätt att bli ”glömd”. Kontakta Datainspektionen för ytterligare information.