Jag är en amatörfotograf som tycker om att dela med mig av det jag skapar på Facebook så att vänner och övriga intresserade kan se dom. Detta kan vara t.ex. bilder på personer jag inte känner och fotat med teleobjektiv. Nu till mina tre frågeställningar:

  1. Får jag publicera bilderna på Facebook utan tillåtelse från personerna i bilden?
  2. Om det är mina vänner och jag “taggar” dom, dvs. lägger till namnen på personerna på bilden under bilden, förändrar detta kraven på mig att fråga om lov?
  3. Det händer att jag “smygfotograferar” även utomlands, där detta kan vara olagligt. Om jag väl får med mig bilderna hem till Sverige, får jag då publicera dom?

Det skall förtydligas i att det inte finns något kommersiellt intresse i publiceringen öht. Om det faktum att Facebook är en amerikansk sajt påverkar svaren på mina frågor, svara gärna på båda fallen (svensk/amerikansk sajt) om ni har kompetensen.

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Om din sida på Facebook kan uppfattas som kommersiell, reklam för dig som fotograf, är det inte tillåtet, då gäller lagen om namn och bild i reklam. Men om det är som du skriver ingen kommersiell verksamhet kan jag inte se några problem, förutsatt att du inte ärekränker personerna på bilden då personuppgiftslagen blir tillämplig. I Sverige finns det inget skydd för personer från att bli fotograferade om det sker på allmän plats. Däremot om du tränger in i någons hem eller liknande då kan du åtalas för intrång.

Det utgör ingen skillnad om du lägger ut personens namn om det är samma situation som ovan. Du behöver inte fråga om lov. Du kan vanligtvis publicera bilder på personer även tagna i utlandet, men vissa länder har andra regler och det måste man undersöka och i så fall vara försiktig med. Personskyddet är starkare t.ex. i Frankrike.

Har en bild på Facebook på en kille när han var på kalas hos mig. Har nu publicerat denna med hans namn. Han vill nu att jag tar bort denna, men kan han verkligen kräva det? Det är en helt vanlig bild varken stötande eller för reklam?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Det är väl mest en etisk fråga. Om han vill att du skall ta bort bilden bör man nog respektera det och göra så. Rent juridiskt finns inget skydd för personer på bild, men man förväntar sig knappast att man när man går på ett kalas skall bli fotograferad och utlagd på Internet.

BLF:s notering. Idag finns det sedan 2013 en lag om kränkande fotografering vilket gör att det är svårare att få rätt att ”smygta” bilder. Dessutom ger GDPR individer ett starkare skydd. Angående den andra frågan kan den utsatte kontakta Datainspektionen för bedömning.