”En vacker vårdag fick jag beskedet att jag hade en hjärntumör. Jag var ensamstående med två små barn och på eftermiddagen skulle jag resa till Stockholm och träffa min stora kärlek sedan ett år. Allt snurrade. Det var så mycket bilder och tankar.”

Så beskriver 2008 års BLF-stipendiat Aase Högfeldt bakgrunden till sin kortfilm ”När våren sjunger”. Det var för tolv år sedan, på våren 1996.
Här kan du se ett avsnitt ur Aases belönade film.

9bd2af6041eb858a4874e691afc2b218

Aase Högfeldt
Foto: Magnus Gotander
BLF: s stipendiat Aase Högfeldt

På tåget till Stockholm tog Aase fram block och penna och skrev ner sina tankar.tanför tågfönstret blommade vitsipporna. ”Med ens blev livet smärtsamt tydligt. Det som kändes allra starkast var, att vi har varandra nu, och inte sedan. Det kanske aldrig kommer något sedan”, skriver Aase.

Nu är filmen färdig. Den premiärvisades på BLF: s årsmöte och tilldelades årets stora stipendium på 25 000 kronor. Som bidrag för att distribuera filmen.

Det är en poetisk kortfilm i bild och musik om hur det är att motta ett svårt besked.

Filmen handlar om hur det är att plötsligt få ett besked om att man har en livshotande cancer. Huvudpersonen Maria hör som i chock läkarens besked. Åskådaren får i filmen genom ljud av hjärtslag, musik och bilder av vacker natur uppleva Marias känslor.

Filmen är avsedd för utbildning av vårdpersonal, att visas på sjukhus och i skolor.

Aase Högfeldt har varit projektledare, skrivit manus och varit regissör. Hon är sedan 2008 producent för Lightland och sysslar med tv-, film- och showproduktioner. Andra Lasmanis har varit fotograf och Adam Lindström produktionsledare.

Du kan se ett kortare avsnitt av filmen om du klickar på länken här nedan:
Här kan du se ett avsnitt ur Aases belönade film.

Av: DigitalFotografen AB