Carin Jämtin lockades titta in i kameran av Björnes blinkande röda ljus    (Foto: photo2be.com)

Dagens tips från BLF: s Björn Bergman till dig som är på reportagefoto på en plats med många fotografer och vill ha bra, säljbara bilder. Montera ett litet ovanligt blinkljus eller flash så nära objektivet på din kamera som möjligt. Sätt kameran på snabb multiexponering och skjut. ”It works, jag lovar, men kanske inte så många gånger för samma fotograf och samma offer”, skriver Björne.

Här ovan ser du resultatet. De tre på bilden är de socialdemokratiska toppolitikerna Magdalena Andersson, Carin Jämtin och Mikael Damberg. Björn Bergman höll kamrean cirka 50 cm till höger om sig. Riktade mot Carin J och lyckades fånga hennes blick.

Så här skriver Björne:
”Ett tips till dig som är ute på reportagefoto eller liknande och har svårigheter att få den du vill ha bra bilder på att titta in i kameran. Underförstått att bra bilder förutsätter att personen ifråga tittar in i kameran och visar att ni har kontakt.

De flesta medievana personer som kändisar/politiker ”orkar inte eller vägrar” titta in i kameran, utom ett fåtal som gör allt för att se bra ut på bild och gärna kryper in i kameran. Om du ska få en säljbar, lite ovanlig bild som inte alla andra tar, speciellt på personer som undviker kameran av olika skäl kan det vara läge att ”hjälpa dom på traven” så att du får de bilder du vill ha.

Tipset som fungerar för det mesta är att du på något sätt måste väcka lite uppmärksamhet, skilja ut dej från mängden, speciellt om du är en av många fotografer på plats, är att montera ett litet ovanligt flash eller blinkljus på kameran så nära objektivet som möjligt.

När du ser att läget kan vara rätt sätter du på ljuset/blinket och riktar kameran mot ”offret”… i de allra flesta fall fungerar det på den mest svårt flörtade.”

(PS-Varning! Avslöja, för guds skull, inte Björnes knep för alla fotografer. Tänk, ett uppbåd på 50 pressfotografer på samma jobb, alla med blinkande ljus på sin kamera. Vart ska stackars Jämtin då titta?)