sarahmoon.jpg

  Foto: Sarah Moon                               ”Suzanne aux tuileries”

Fotografiska museet i Stockholm inleder det nya året med en utställning av Sarah Moon – en av de internationellt kända kvinnliga fotograferna från Paris. Som under 35 år har fotograferat mode, kvinnor, djur, byggnader och natur.

På utställningen visas 200 av Moons bilder och två filmer. Det är bland annat bilder hon tagit för modehusen Chanel och Cacharel. Utställningen pågår mellan 14 januari och 17 april.
 Hennes bilder kännetecknas av det svårfångade, oväntade ögonblicket. Hon planerar bilderna minutiöst och berättar om den svåra konsten att vänta på det rätta tillfället så här:
”För en tiondels sekund ser jag en gnista av skönhet passera. Den lilla händelse som jag nästan missade och aldrig kommer att få uppleva igen.”
 Sarah Moon föddes 1940 i England. Som ung gjorde hon modellkarriär i Paris. Arbetade sedan som en av de första kvinnliga modefotograferna. Blev på 1970-talet känd i Paris för sina mystiska, särpräglade bildkompositioner. I dag arbetar hon bland annat med att göra kortfilmer baserade på sagor som Den lilla sjöjungfrun. Hennes första verk, Mississippi One, gjord i början av 1990-talet fick kultstatus i Japan.