”Våra fotografers förtroende står på spel”

Scanpix kommer i fortsättningen att stoppa försäljningen av bilder till fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin – om hon ska använda dem i sina satircollage. Detta med anledning av hennes uppmärksammade bildmontage där kungen och hans vänner äter pizza serverat  på Camilla Henemarks nakna kropp.

Bilden publicerades först i den socialdemokratiska tidskriften Tiden och skapade upprörd debatt. Hovet protesterade.  Förtal ifrågasattes och rykten om rättsliga processer uppstod. De fotografer vars bilder Ohlson Wallin hade klippt in i sitt konstverk protesterade.
Nu har försäljningsdirektör Johan Emtefall  på Scanpix i ett mejl meddelat Ohlson Wallin att bildbyrån stoppar försäljningen av bilder till henne för satirändamål.
Till SVTs Kulturnyheterna säger Johan Emtefall:
”Våra fotografer vill inte att vi säljer bilder till henne för omarbetning. Det handlar om att fotograferna har ett förtroende hos personerna på bilderna. De måste känna att de kan lita på Scanpix, att vi inte säljer bilder till någon som förvanskar dem”.
Elisabeth Ohlson Wallin säger i en kommentar: ”Collage har konstnärer hållit på med i alla tider. Hur ska vi göra nu? Ska vi börja stjäla bilder och riskera att bli stämda? Jag tycker att det här är allvarligt.”
Hon har planerat en större satirutställning med sina verk. Nu vet hon inte hur det går med dessa planer.
Tilläggas bör är att Scanpix är officiell bildbyrå i alla större sammanhang där hovet är inblandat – typ princessbröllop, dop, statsbesök mm.
Det ”förargliga” konstverket kan du se till exempel HÄR