Intressant dom om upphovsrätt i brittisk domstol

Se upp med när du härnäst fotograferar en röd buss med Big Ben och Parlamentshuset i London som svart bakgrund. Du riskerar att göra dig skyldig till plagiat och upphovsrättsligt intrång. Det fann nämligen hans höghet domaren Birss QC i  The Patents County Court. Den på samma gång märkliga och intressanta domen handlar om en originalbild som skapats i Photshop. Och en konkurrerarnde bild som också har komponerats av flera bilder.

På båda bilderna är bussen röd, resten svart vit. Båda har Big Ben och Parlamentet som bakgrund.
Originalbilden skapades Mr Justin Fielder. Han berättade att han fått idén genom filmen Schindlers list. Mr Fielder  la ner minst 80 timmars jobb, uppgav han i rätten. Han tog svart vita bilder av Big Ben och Parlamentsbyggnaden som bakgrund. Sedan bilder i färg på de välkända röda Roudmaste bussar. Varpå han experienterade fram den slutliga bilden i Photoshop. Bilden har använts på muggar, nyckelbrickor, brevpapper mfl produkter.
Den konkurrerande bilden som skapats av Mr Hougthon användes av ett bolag som leverarar te och som på sina burkar och förpackningar använder motiv av av kända, engelska ikoner. Mr Hougthon förklarade i rätten att deras bild hade tillkommit genom kombination av olika bilder som han hade tagit själv.

 Domaren medger att det var ett knepigt avgörande. Men icke desto mindre blev utslaget – det första i sitt slag i England – att  Mr Hougthons bild är ett plagiat och ett intrång i upphovsrätten.
 Du kan själv  se de båda bilderna här. Bild 1 är originalet, bild 2 har i domstolsutslaget förklarats vara ett plagiat.

  Du kan läsa hela domen i The Patents County Court här!