Elisabeth Ohlson Wallin använde olovligen en bild av fotograf Dan Norrå i samband med sitt satiriska fotomontage ”Kungamiddagen- om detta må vi berätta” som nyligen publicerades i det socialdemokratiska partiets tidskrift ”Tiden”. Nu kräver fotograf Norrå med hjälp av Journalistförbundets upphovsrättsexpert Olle Willöf att Socialdemokratiska partiet, som äger tidningen, betalar ett rejält skadestånd för bildstölden.Det satiriska fotomontaget föreställer en naken Camilla Henemark,  täckt med pizza, liggande på ett middagsbord. Hon är som modell fotograferad av Elisabeth Ohlson Wallin . Runt om sitter och står delar av kungafamiljen och kungens vänner. Drottning Silvia försöker tvätta bort ett hakkors på golvet.
Det visar sig att Elisabeth Ohlson Wallin i sitt fotomontage har använt, det vill säga ”klippt” in, andra fotografers bilder – som hon har hämtat från bildbyrån Scanpix arkiv. En av dessa bilder har fotograferats av Dan Norrå, som säger till Expressen:
– Hon får inte använda  bilden utan att fråga. Hon har inte heller angett vem som är fotograf och har dessutom manipulerat bilden.
Enligt Olle Willöf i Journalistförbundet kan upp till åtta fotografer vara berörda av det Ohlson Wallinska fotomontaget. De är sannolikt ej heller tillfrågade och kan komma med skadeståndskrav.
Upphovsrättsbråket kring ”Kungamontaget” kan därför bli en dyr affär för Socialdemokraterna. Satiren har fått  stor uppmärksamhet och har inte bara publicerats i tidskriften ”Tiden” utan även sålts som affisch.
Chefredaktör Daniel Suhonen i ”Tiden” är förvånad. ”Jag trodde att Elisabeth Ohlson Wallin hade gjort upp det här. Om vi har brutit mot det här avtalet så ber vi om ursäkt för det och då får vi ersätta fotografen på något sätt”, säger han till Expressen.
PS. Elisabeth Ohlson Wallins omdebatterade fotomontage ”Kungamiddagen” som ännu härom dagen fanns utlagd på tidskriften ”Tidens” hemsida har nu tagits bort!