SVT: s klassiker Solfilmen firar 50 år denna vår. Jubilarens skapare heter Sverker Lund, då frilanstecknare. Två veckor tog det att knåpa ihop den tecknade filmen med hjälp av en filmkunnig kompis. Den första varianten var i svart-vit. 360 kronor fick han betalt för sitt jobb av Aktuellt, minns Sverker.

Året var 1963. Två år senare blev Sverker fast anställd på SVT. I dag är han pensionär. Till SVT.se säger Sverker:
”Jag var ung och grön och förstod inte att man skulle salta sin räkning. Ingen royalty krävde jag heller för den. 360 kronor var ju mer pengar då än nu förstås men det var ändå väldigt billigt. Jag visste ingenting om hur det fungerade då. Hur smart man skulle vara i sådana här sammanhang. Jag var ju så road av att teckna så jag var nöjd bara jag fick sitta och teckna. Det var nästan så att jag var beredd på att betala bara för att få teckna. Så roligt var det.”