Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag är med på en sajt där man kan lägga upp designer (bakgrunder) man själv har gjort, vilket jag har gjort. jag har ritat den själv och märkt med ©. Och nu har någon ”snott” den av mig och använder den på en annan sajt med samma användarnamn som jag har fast på den sajten som den är med på. Och har inte fått tillstånd till det. Jag har mejlat sajt ägarna men dem svarar inte, och även medlemmen. Kan man anmäla de? Och i fall man kan de hur?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Är designen att betrakta som ett upphovsrättsligt skyddat verk så är detta ett intrång i dina rättigheter. Du kan polisanmäla saken och tvinga sajten att plocka bort det hela samt begära skadestånd av den som använt din design. Är det inte ett upphovsrättsligt skyddat verk är det nog fritt fram att ”låna” ditt alster.