Foto: Flygfotohistoria
1950-tal. Lappland, öster om Stensele. Med rälsbuss i förgrunden               Foto: Flygfotohistoria

 

Hela 185 000 flygfotobilder från 1950-talet av Sveriges lantgårdar, torp, kyrkor, herrgårdar och småindustrier har BLF- medlemmen Johan Ahlén i Olofstorp nordost om Göteborg digitaliserat och lagt ut på nätet. Han säljer dem genom sin firma Flygfotohistoria. Det är i första hand en affärsverksamhet, förstås. Men samtidigt som biprodukt även en kulturgärning.

De många besökarna på hans hemsida, hundratals per dygn, och med tusentals klick på bilder, har sedan starten 2007 lämnat cirka 10 000 meddelanden med intressanta uppgifter om bilderna och dessutom 4 000 platsdefinitioner. Allt ska nu läggas ut på webben till glädje för inte minst alla släktforskare som helt gratis kan anmäla sig som medlemmar på sajten och titta på bilderna.
Hur fick du tag i de gamla bilderna?
Johan Ahlén:
– Det är en lång historia. Men den korta versionen är följande. Ett företag AB Stockholm Aero, som på 1950-talet sysslade med att fotografera Sverige från luften, gick i konkurs. En del av deras svart-vita negativ hade blivit liggande packade i plåtlådor på en vind. Jag fick tips om det.
Det tog flera år innan det tekniskt och praktiskt gick att digitalisera så många bilder på ett ekonomiskt sätt för webben. Nu har han allt på en behändig hårddisk som backup i ett bankfack.
Vem eller vilka har tagit bilderna?
– Det framgår inte av materialet. Det är säkert flera olika fotografer. Som mest hade Stockholm Aero bortåt 100-talet anställda med piloter, fotografer och kontorspersonal. Jag har slutit upphovsrättsavtal med familjen som ägde filmerna. Gissningsvis bortåt 85 procent av bilderna har aldrig visats under Stockholm Aero-tiden.
Länk till Flygfotohistoria med bilder och prislista hittar du här!

 

* Förklaring till bilden ovan: Gård vid älven Ljusnan, som mynnar i Frykensjöarna. Marken är urgrävd i en stor grop intill ladugården. En besökare på Flygfotohistoria.se har skrivit en kommentar till bilden:
”Detta är under den tid då en av många dammar börjat byggas i Ljusnan. Denna kallas Skansen-dammen i folkmun. Huset som ligger där hör till adressområdet Östra Vadje.”