Vi har en hemsida där vi lägger ut bilder på vår hund. Har nu upptäckt att småtjejer som är medlemmar i stallet.se (har egna låtsas stall med bilder på hästar, hundar och katter som säljs mellan dem) gått in och norpat flera bilder. De klipper bort den delen där min signatur står och säljer sedan runt bilden på stallet. Har kontaktat dessa småtjejer och flera av dem har tagit bort bilden men fortfarande ligger en bild ute.

De som sköter stallet.se svarar inte på mina mail. Vad kan man göra? Som det känns nu så vill man bara ta ner hemsidan när andra inte kan respektera upphovsrätten. De flesta tjejerna är faktiskt bara runt 12-14 år gamla och vad gäller då? Hur ska jag gå tillväga för att få bort bilden när varken medlemmarna eller de som sköter sidan reagerar?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Den som sköter hemsidan är ansvarig för att det inte ligger olagligt material på den. Du kan begära ersättning för att bilderna ligger där och likaledes kan du begära ersättning av de som säljer dina bilder vidare. Det är ett intrång i din upphovsrätt förutsatt att du tagit bilderna själv. Är det en fotograf som har tagit bilderna är det han/hon som skall beivra intrånget. Något skydd för hundarna finns inte.