Om jag tecknar av en bild från internet, t ex. på en naken dam, och använder den som del i en större teckning, hur fungerar det då? Jag använder aldrig en bild/pose rakt av, utan ändrar kanske armarnas placering, vilket även bidrar till att resten av överkroppen ändras något så slutresultatet blir ju inte identiskt likt. Även ansiktena på kropparna blir i slutändan helt annorlunda. Jag antar att frågan i slutändan blir om fotografen har upphovsrätt på en pose som en människa kan ha bara för att fotografen knäppt kort på någon i den exakta ställningen? Jag har pratat med en del konstnärer, bl a lärare på en skola, som säger att man i princip kan “sno” fritt. Många tar t ex en bild från Google, projicerar den på målarduk, och fyller i och säger att det är helt ok. Men är det verkligen det?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Är det en exakt kopia är det ett klart intrång. Svårigheten blir när man konstnärligt skapar ett nytt verk som inte helt är baserad på det gamla. BLF anger i sin prislista ett pris för användandet av förlaga. Rättsligt finns nog hela skalan. Fall där domstolen bedömer att det är en kopiering och motsatta fall där domstolen anser att det är ett nytt verk. Det finns inte några vägledande domar inom området. Idén är ju fri och att måla av en kvinna i en viss pose som finns på ett fotografi behöver inte innebära något intrång.? Exemplet du anger där någon blåser upp en bild på en målarduk och sedan slaviskt enbart fyller i färgen skulle nog bedömas som intrång. Annars är det nog en fråga om bedömning från fall till fall.

BLF:s notering. Läs gärna Högsta Domstolens utslag mellan en fotograf och en konstnär. Fast det är en HD-dom ges inga riktlinjer än just för den enskilda domen. Ärendenummer: T 1963-15.