Foto: WestLicht
Hasselblad-kameran som har varit på månen?   (FOTO: Auktionsfirman WestLicht)

Vill du köpa den enda Hasselblad-kameran som påstås ha varit ”i land” på månen och som har tagits tillbaka till jorden? Då kan du lägga ett bud på den auktion som hålls i Wien den 21-22 mars. Utgångspriset är satt till 80 000 euro. Tipset är att priset blir mellan 150 000 – 200 000 euro. Alltså närmare två miljoner kronor.

Det är auktionsfirman WestLicht Photographica Auction i Wien, känd för sina auktioner av värdefulla kameror och fotografier, som säljer denna ”Mån-Hasselblad” 500.
Enligt auktionsfirman användes kameran av astronauten Jim Irwin som år 1971 var ombord på Apollo-15 och besökte månens yta i tre dagar och tog 299 bilder med denna kamera. Kameran var en av de 14 som användes på själva månen. 13 av kamerorna lämnades kvar. För att minska vikten ombord under hemfärden lämnades en del av den tekniska utrustningen kvar på månen. Astronauterna tog bara filmerna tillbaka till jorden.  WestLicht hävdar att man har dokumentation för kamerans äkthet.
Huruvida det verkligen är den enda Hasselbladare som varit på månen, är något omstritt. Enligt tidigare källor fanns 13 kameror med på resan och 12 lämnades kvar. En kamera användes endast ombord på Apollo-15. Enligt sajten Space såldes samma kamera som nu är till salu i Wien i november 2012 på en auktion i Hampshire (för 42 704 dollar), men då var det inte tal om att astronaut Irwin hade plåtat med den. Men var det verkligen samma kamera? Och enligt vissa källor talas det om att sammanlagt 15 kameror var med på resan.
Hur som helst kan du läsa mer om denna ”märkliga” Hasselblad-kamera som nu finns till salu  i Wien och  hur du kan lämna bud på den på WestLichts hemsida!