Tre fotografer får Arbetets Museums årliga fotopris. Det är Aftonbladets Magnus Wennman och de båda frilansfotograferna Hannah Modigh och Martin Bogren. Utöver äran får de vardera 20 000 kr.

Det är 11:e året i följd som Arbetets Museum i Norrköping delar ut priserna, vilket sker vid ett seminarium den 25 oktober.

Juryns motivering i korthet:
Hannah Modigh, frilans, får priset för sin dokumentära skildring av livet i ett amerikanskt gruvsamhälle. ”Med sin kamera fångar hon ett pastellskimrande vardagsliv och förenar det egna briljanta hantverket med etisk hållning och ett starkt socialt engagemang. Något som tillsammans gör prisbelönta ’Hillbilly Heroin, Honey’ till ett lysande samhällsporträtt”-
Martin Bogren, frilans, får priset för att han ”hittar fram till både glädjen och det magiskt drömska i sitt fotograferande. Han rör sig med en koncentrerad kraft och med stor värme i en dokumentär tradition utan gränser. I boken ’Ocean’ fångar han stunden när några indiska män för första gången möter havet i lekfull glädje och i projektet ’Lowlands’ skapar han en svartvit lyster runt sin egen skånska hemby”.
Magnus Wennman, Aftonbladet, får priset ”för att han ser bilden i ögonblicket. Som en av landets mest mångsidiga, kreativa och ledande pressfotografer rör han sig från storpolitikens krishärdar via sportens arenor till den svenska tantens lilla värld. Allt fångat med stor respekt och ödmjukhet, där varje bild blir till en visuell upplevelse och stor dokumentärfotografi med lång livskraft utöver det vanliga”.
Några av pristagarnas bilder hittar du via Dagens Arbete om du klickar här!