Reportrar utan gränser uppmanar den thailändska armén och de demonstrerande Rödskjortorna att garantera journalisters säkerhet när de rapporterar från de pågående sammandrabbningarna i Bangkok. Tre fotografer har skadats under de senaste dagarna. Det är en kameraman från France 24, en fotograf från den thailändska tidningen Matichon och en fotograf från den thailändska dagstidningen The Nation.

Den förvirring som råder i vissa delar av Bangkok räcker inte som förklaring till de skottskador som flera thailändska och utländska journalister drabbats av sedan april, säger pressfrihetsorganisationen i ett uttalande och kräver att en utredning tillsätts om vem som gav order om att skjuta en rebelledare när han intervjuades av journalister.

Reportrarna utan gränser fördömer de metoder som armén använder när Rödskjortornas general Khattiya Sawasdipol av en prickskytt sköts i huvudet den 13 maj samtidigt som han intervjuades av reportern Thomas Fuller från International Herald Tribune.

– Jag satt mitt emot honom och han svarade på mina frågor då en kula träffade honom i pannan. Det såg ut som om skottet kom över mitt huvud och träffade honom, sade Thomas Fuller till CNN