TU: ”Pressetiken inte något man bara kan abonnera på”

Tre stora morgontidningar har mitt i sommarstiltjen överraskande meddelat att de ska lämna branschorganisationen TU (Tidningsutgivarna). Men Dagens Nyheters, Sydsvenskans och Dagens Industrins beslut hotar nu TU: s pressetiska roll, skriver före detta pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius i en debattartikel i DN.

TU är en av de tre organisationerna bakom Pressens opinionsnämnd och den som betalar huvuddelen av kostnaderna för Pressombudsmannens verksamhet.
Den som leder uttåget ur TU av de tre Bonnier-ägda tidningarna är tidningschefen och ansvarige utgivaren av DN Gunilla Herlitz (som samtidigt är styrelseordförande för både Sydsvenskan och DI).
Det an märkningsvärda är att det likaså Bonnier-ägda Expressen, som tidigare har varit kritisk mot före detta pressombudsmannen Yrsa Stenius, stannar kvar i TU. Varför Herlitz med sina tidningar vill lämna TU är något oklart. Men hon förklarar för kritikerna att DN, Sydsvenskan och DI även i fortsättningen ska stanna kvar inom det frivilliga pressetiska systemet och betala för sin andel för kostnaderna för Pressens Opinionsnämnd och PO.

Men Herlitz upplägg är enligt gällande regler omöjlig, säger nu TU genom sin chefsjurist Per Hultengård till Journalisten.
Per Hultengård:
– TU och övriga huvudmannaorganisationer driver och finansierar PO-PON och det är inte möjligt att betala vid sidan om. Pressetiken är inte en tjänst som man från tid till annan kan välja att ”abonnera” på.