Vi är en förening som anlitar artister till diverse musikarrangemang. Nu har någon lagt ut bilder på artisterna på sin hemsida utan att meddela varken oss eller artisterna. Borde inte bildpubliceringen vara en fråga mellan artisterna och arrangören? Hur kan vi undvika liknande situationer i framtiden?

Svar från bildombudsmannen Staffan Teste: Så länge det är fritt att fotografera på era tillställningar kan en fotograf fotografera och lägga ut bilderna. Beträffande bilder på artisterna får dessa dock inte användas i reklamsammanhang utan tillstånd av artisterna om de syns på bilden. Även en fotografs hemsida kan räknas som reklam för fotografen om denne är näringsidkare. Ett sätt att slippa ovälkommen fotografering är att inom området där ni arrangerar införa fotoförbud med angivandet av detta på skyltar. Om arrangemanget sker på allmän plats, park etc. är det dock tillgängligt för alla.

BLF:s notering. Vi är emot att arrangörer försöker styra vem som får fotografera på en konsert eller tävling. Att kräva ackreditering för att komma nära arrangemanget får dock anses vara normalt.