9b4cb0c46d41ed8018f5d7b2e4145263Eftersom denna artikel blev sen känns det fel att berätta om nyheterna från Photokina, dessa har du säkert redan läst om på andra ställen. Här får du istället en trendrapport som beskriver vart branschen är på väg…

Vart annat år möts hela fotoindustrin på Photokinamässan i Köln. Detta har av tradition varit den tunga mässan där man lanserar nya kameramodeller. I år är det 1579 företag som ställer ut, och man räknar med 160 000 besökare. Som med de flesta mässor så är många nyhter redan offentligjorda innan mässan. Det mesta finns att läsa på webben. Men mässan har fortfarande en viktig funktion för den som vi känna på prylarna, träffa kollegorna, samt framförallt får en tydlig överblick över branschen.

Flera av de traditionellt stora tillverkarna av kameror och fotomaterial har tynat bort. De klarade inte omställningen från film till digitalfoto. Samtidigt har företag som tidigare förknippats med hemelektronik, it, telekom eller grafisk produktion klivit in på arenan. HP satsar stort på fotolabb, Nokia marknadsför sina telefoner som alternativ till kompaktkameror. Tidigare stora tillverkare av film som Agfa och Polaroid är i princip utraderade. Kodak är ett av de företag som var i frontposition inom digitalfoto för 10 års sedan, men detta försprång verkar inte ha hjälpt. Idag är de underleverantör av bildsensorer till kameratillverkare men har få egna produkter. På årets mässa var en deras huvudnyheter en ny film. De hade flugit in fotografer från USA som predikade att de hellre använde film än digitalkamera. Detta känns lite desperat.

 

Mellanformatet är dött – leve mellanformatet

Den forna kungen bland filmformat somnade in när den digitala småbildskameran gjorde revolution. Det var svårt att motivera det större formatet när bildsensorn ändå hade samma format som i småbildskameror. Men i med bildsensorer med större format har mellanformatet åter klivit upp på tronen.
För några år sedan var Hasselblad i kris och de gjorde stora personalnedskärningar. På årets mässa var det helt andra tongångar. Ove Bengtsson (mannen på bilden) från Hasselblad demonstrerade stolt en ny kamera tillsammans med en efterlängtad schaktsökare och en ny 28 millimeters vidvinkel. Han berättade även att man åter börjat anställa folk i Göteborg. Den nya kameran heter H3D och är en efterföljare till H1 och H2D. Den går att köpa med två versioner, H3D-22 med 22 eller H3D-39 med 39 megapixel. Det senare har en 36 x 48 mm sensor från Kodak. För den fortfarande tror att digital fotografi är en fluga så kan kameran även användas med filmmagasin.
Rollei har tagit fram en digital mellanformatskamera som passar deras befintliga objektiv. Men troligen kommer detta kamerahus säljas under flera namn. Den fanns bland annat i Sinars monter med Sinars logo. Molanders Niklas Blyberg demonstrerade kameran för mig. Han berättade även att intresset för teknisk fotografi med förställbar kamera verkar tillta. Än så länge märks det inte på försäljningen, men antalet seriösa förfrågningar har ökat.

 

Förändrad rollbesättning i småbildskategorin

Konica-Minolta har lagt ner sin tillverkning av systemkameror. Sony har tagit över deras stafettpinne genom att tidigare i år lansera ett kamerasystem som använder Konica-Minoltas objektiv. Det verkar som Sony satsar hårt på att bli ett seriöst alternativ för avancerade amatörfotografer. Panasonic är en annan traditionell hemelektroniktillverkare som satsar i samma segment. De lanserade Lumix DMC-L1 som är en digital systemkamera med samma objektivfattning som Olympus. Genom att kameran följer den öppna FourThirds-standarden finns det redan 29 passande objektiv på marknaden. Kameran har en listig funktion som den bara delar med Olympus nya E-330. Den har både optisk sökare och möjlighet att använda displayen som videosökare, För den som är van vid digital kompaktkamera verkar detta inte så revolutionerande. Men för en digital spegelreflexkamera är det helt unikt.
Bland digitala kompaktkameror finns en ny trend. De söker av motivet efter ansikten. Sedan ser de till så alla ansikten ligger i skärpa. Det fungerar dock sådär, det krävs nämligen att hela ansiktet är vänt mot kamera. Står man lite i profil så missar den. Men idén är bra. Inför nästa Photokina förutspår jag en ny trend. Digitala kompaktkameror med större sensor. De flesta har idag en sensor med ca 5 mm i diagonal. Detta ska jämföras med att digitala systemkameror kameror ligger i spannet 25 till 50 mm. En större yta ger bättre bland annat bättre bild i svaga ljusförhållanden. Hos Sigma fanns en prototyp på en liten kompaktkamera med samma sensor som i deras nya systemkamera. Det ska bli spännande att se hur konkurrenterna ska kontra detta.

 

Skrivare i för både små och stora

HPs nya bläckstråleskrivare Z2100 och Z3100 ger helt fantastiska fotoutskrifter. Många andra skrivare har problem med att glansen varierar mellan ytor med mycket och lite färg. Detta blir störande på glansiga och halvmatta papper. Här är glansen helt jämn. De här skrivarna har även inbyggd spektrofotometer för automatisk kalibrering. De skapar en ICC-profil för ett nytt media på tjugo minuter.
Epson visade upp en kompakt A2-printer med namnen Stylus Pro 3800. De berättade även att börjar söka aktiva partnerskap kring sina skrivarhuvuden. Med andra ord kan vi vänta oss produkter från andra tillverkare baserade på Epsons teknik. Hos Canon fanns ett antal nya printers i Pixma serien. Deras serie av storformatsskrivare har fått en bredare storebroder.

X-rite köpte tidigare i år konkurrenten Gretag Macbeth. Tidigare Gretag MacBeth produkter som den populära Eye-One serien bär nu X-rites logo. Men namnet Eye-One är kvar. Det är dock få nya produkter på gång. Den här samanslagningen är knappast något som gynnar köpare av färgmätinstrument

Nu är det knappt två år till nästa Photokina…