UPPDATERAT!

På Höstsalongen på Fotografiska hänger en omtvistad bild. En naken kvinna med särade ben halvligger på en stol och smeker med fingrarna sitt sköte. På ett litet bord framför henne: ett porträtt av Carola Häggkvist. För det fotografiska verket svarar Olov Tegby- Frisk. Men upphovsman till bilden på Carola är en helt annan fotograf, som  har gett jur kand Staffan Teste i uppdrag att begära att Fotografiska omgående tar ner ”konstverket” från utställningen. (Det omstridda ”konstverket” kan du t.ex. se här! eller här!)

I sitt brev till Fotografisk skriver jur kand Staffan Teste, Bildombudsmannen AB, att det olovliga utnyttjandet av hans klients fotografi av Carola strider mot såväl klientens ekonomiska som ideella rätt som upphovsman till verket. Han kräver därför att Fotografiska omgående tar ner Olov Tegby-Frisks fotografi. I annat fall gör Fotografiska sig skyldigt till upphovsrättsintrång, heter det.
Hur tänker då Fotografiska? I ett mejl till BLF NEWS svarar Jens Hollingby, ansvarig för marknad och kommunikationer:
”Olov Tegby-Frisk köpte en gammal idolbild föreställandes Carola på en loppis för 4-5 år. Den syns i hans verk som nu visas i Höstsalongen. Fotografers upphovsrätt är en hjärtefråga för oss och därmed något vi tar på största allvar. Vi tar inte ned en fotografs verk utan att först ha på fötterna i frågan. Vi har därför rådfrågat jurister i ärendet för att få klarhet i vad som gäller i det här fallet men ännu ej fått svar.”
Utöver på utställningen ”Höstsalongen” på Fotografiska förekommer det omstridda ”konstverket” på flera ställen på nätet.

PS. Fotografiska tar ner Tegby-Frisks konstverk!

I dag måndagen 3 november blev jur kand Staffan Teste uppringd av Fotografiska.
”De hade kollat med sina jurister och förklarade att de skulle ta ner Olov Tegby-Frisks bild precis som jag hade begärt”, säger Staffan till BLF News.