Mer än 3 500 tyska frilansfotografer och en rad stora bildbyråer protesterar mot den mäktiga Ganske-gruppens försök att försämra fotografernas ekonomiska villkor och upphovsrätt till deras bilder. Förlaget anklagas för att försöka tvinga fotograferna att acceptera ett engångspris vid försäljning av bilder. Detta under mottot: ”Att betala en gång, använd bilderna i evighet”

Ganske -gruppen av tidskrifts- och bokförlag leds av Thomas Ganske som genom sitt tidskriftsförlag Jahreszeiten försöker tvinga fotograferna att skriva på kontrakt som ger förlaget rätt att genom ett engångspris köpa rätten till att använda bilderna inte bara till den beställda artikeln utan även i alla Ganske-gruppens andra publikationer som böcker, andra tidskrifter mm. Sammanlagt kan en bild för samma enhetspris publiceras i ett 50-tal olika publikationer. Dessutom förbehåller sig förlaget rätten att vidaresälja bilderna till utomstående, tredje part – utan att fotografen/upphovsmannen får något för det.

 

Det stora förlaget motiverar försämringen av villkoren för fotograferna med det kärva ekonomiska läget.

Freelens, med över 1850 medlemmar den största organisationen för frilansfotografter i Tyskland, har förgäves försökt förhandla med Ganske-gruppen. Nyligen publicerade fotograferna en helsidesannons i tidningen Die Zeit under rubriken ”Das neue Zeichen für Copyright?”.  Det nya tecknet för Copyright var ett stort G = som i Ganske.

Protesten var undertecknad av över 3 000 fotografer och närmare ett 20-tal bildbyråer. Ägaren till förlaget Thomas Ganske uppmanas att omgående förhandla med sin motpart Freelens.