Berättas genom svenska kvinnor som bor i city

Sju invandrarkvinnor berättar anonymt om sitt liv och om hur det är att bo i Tensta. Det sker genom sju andra, svenskfödda kvinnor bosatta i Stockholms innerstad. Den polska konstnärinnan Anna Konik har skapat denna unika film – ”I samma stad, under samma himmel..” –  som i dagarna visas för ledamöterna l den svenska riksdagen.

Projektet har tillkommit med hjälp av Mobile Art Production (MAP) i Stockholm och visas på inbjudan av riksdagens kulturutskott. Anna Konik som gjort filmen, bor i Warszawa och i Berlin, är en konstnär som skapar med hjälp av videofilmer, bilder och teckningar. Hennes verk har visats på utställningar i Polen, Berlin och Düsseldorf. Hon bodde i fjol ett halvår i Stockholm och träffade och filmade kvinnorna i Tensta och i innerstan. Hon tecknade ner Tenstakvinnornas berättelser som de svenskfödda i innerstan sedan i sin tur får berätta på svenska
Om den aktuella filmen säger Anna Konik i en kommentar:
Problemet med de undanskuffade, oönskade människorna, emigranterna i Stockholms betongförorter, är plågsamt. Dessa människor för med sig minnen av krig och politiska regimer. Jag lärde känna sju kvinnor, flyktingar från Somalia, Syrien, Irak, Turkiet, Kurdistan och Afghanistan. De berättade sina historier om flykt, död, längtan, kärlek och smärta… De bor i denna isolerade förort, bortom en osynlig mur, för endast här bland sina egna känner de sig accepterade. Staden förstår dem inte och har därför genomfört en segregation.

OBS! Filmen, som är på ca 1 timmar 25 min är utlagd för allmän visning på MAP: s hemsida. Arrangörerna har lovat att filmen ska ligga på hemsidan fram till 1 juli.

Filmen kan du se HÄR!