En blivande BLF-medlem?

En av Sveriges mäktigaste kvinnor, 31-åriga Nina Sundén, har i dagarna lämnat sitt jobb som marknadsdirektör i snusjätten Swedish Match – för att skola om sig till fotograf på Berghs. Det skriver DN som har satt som rubrik på sin artikel: ”Hon spolade snuset för fotografdrömmen.”

 

Direkt efter Handelshögskolan handplockades Nina Sundén av snusjätten Swedish Match och har gjort karriär där – först som chefskontroller, sedan som marknadsdirektör. Sedan tonåren har hon drömt om att bli fotograf och använd sin all sin fritid för sin stora passion fotografering. Det har resulterat bland annat serier närbilder på vilda djur i Afrika.
Att fotografera började hon under ett studieår i Alabama och riktigt gripen blev hon när hon besökte en Irving Penn-utställning 1995 i Stockholm, berättar hon för DN: s Cecilia Jacobsson och Paul Hansen (som har förevigat den blivande proffsfotografen och kollegan på ett helsidesporträtt).
I förra veckan gick hon sista gången till sitt välbetalda toppjobb som snusdirektör på Söder i Stockholm. Nu väntar en sexmånaders fotoutbildning på Berghs och sedan en något osäkrare framtid som yrkesfotograf.
Mer om Nina Sundéns ovanliga byte av yrke kan du läsa i papperstidningen av DN, torsdagen 6 september, Stockholmsdelen sidorna 8 och 9.