Varför talar inte ”gammelmedia” om alla upphovsrättshavare som drabbats av Terje Hellesös manipulationer? I själva verket är ett 30-tal fotografer och dessutom flera nyhetsbyråer och förlag direkt drabbade, skriver medlemmarna i den grävande gruppen på Flashback.org som avslöjade Hellesö i ett pressmeddelande.

Det skrivs i tidningar och sägs i radio-tv bara att Hellesö tog bilderna från Internet. Men bakom bilderna finns en upphovsman. Flashbackarna säger sig hittills ha avslöjat 36 förfalskade bilder. De har skapat ett nytt verb för fenomenet: att terja.
”Bakom varje bild (som medier fortsätter att benämna Källa: internet) finns en fotograf som har utfört ett arbete och ibland också en bildbyrå med olika bildlicenser”, heter det i pressmeddelandet. Och bland de ”drabbade” nämns en rad fotografer i Sverige och utomlands. Superstoc.com i USA har ”bestulits” på minst 20 bilder. I Sverige finns Skånes Djurparks bildarkiv, Rune Broman och Marina Strömbom bland de omnämnda.
Utöver de direkta bildstölderna/manipulationerna har två fotoböcker drabbats. Naturfotografernas bok ”#Vår sanna natur” och utgivningen av ”John Bauers skogar” har fått stoppas. Dessutom har återstående upplagan av Photo Natura dragits in.
Stämningar för upphovsrättsintrång förbereds, heter det. Och det kan bli komplicerade omgångar. Tidningar och bokförlag riskerar ju också få krav.
Terjningsgrävarnas pressmeddelande hittar du här!