Gratisfotograferna är ”extremt stolta”

Över 60 000 människor från 190 länder tog den 15 maj i år inom ramen av projektet ”A day in the world” över 100 000 bilder. 400 av bilderna finns just nu utställda på Kulturhuset i Stockholm och på Världskulturmuseet i Göteborg. Och en bok med 1000 av bilderna finns utgiven på Ströms förlag i Sverige.
Men varför får inte fotograferna i boken betalt? undrar GT: s kulturredaktör Ingrid Norman i en artikel.


Creativ director för boken, initiativtagare till hela projektet, grundare och vice VD i Ströms förlag mm är Jeppe Wikström. Han svarar på Ingrid Normans fråga så här:
– Nej, de har inte fått betalt. Men vi har varit tydliga genom hela projektet att villkoren för både internetsajt, utställningar och bok var att alla fotografer ställde upp ideellt.
Ströms förlag har tryckt boken i den svenska upplagan i 17 000 ex. Dessutom ges boken ut minst i tio länder till. De som medverkar i boken får nöja sig med ett ex av boken. Wikström säger att förlaget tar ekonomiskt stora risker och att man även om man säljer alla böcker inte vet om man får de nerlagda pengarna tillbaka. Dessutom är de gratisfotografer som fått sina bilder utvalda till boken ”extremt stolta”, påpekar han.
Boken ”A day in the world: ett dygn i tusen bilder” kostar köpt via nätet 325 kr

HÄR kan du se 45 av bilderna ur boken!