Det kan bli dyrt för dig att stjäla Tammy Bergströms bild här intill på Svenska Flaggan. En faktura på 21 000 kan dimpa ner i din brevlåda – om du har kopierat den utan tillstånd.

dagens12 Foto: Tammy Bergström

Så här ligger det till:

 

På fler än 50 webbsajter har man stulit Tammys flagga. Bland dem finns kommuner, företag, organisationer, bloggare. Med assistans av jur kand Staffan Teste jagar Tammy  just nu som bäst efter de skyldiga. Flera har redan betalat, bland dem en kommun, organisationer och privatpersoner.
Tammy Bergström:
– Första gången jag upptäckte stölden av flaggbilden var då jag satte och läste en blogg, och i den bloggen länkade man till ett företag som sålde datorer, kameror och tillbehör. De använde min bild på första sidan. Jag blev förbannad på företaget, som inte ens behagade svara på mitt mejl utan bara tog bort bilden.
Tammy var innerligt trött på bildstölder. Tidigare hade hon fått många av sina hundbilder stulna från en hemsida. Sedan tipsade hennes brorson om att han hittat många av hennes bilder på Facebook. Det var politiska sidor, idrottssidor. En del använde flaggan som profilbild på Avatar. Inte så sällan var bilden manipulerad i Photoshop.
Nu började hon googla på sin bild och tog kontakt med Bildombudsmannen Staffan Teste. Staffan har fått en lista på 50-tal adresser.
Tammy: – Men jag har hittat fler bildtjuvar och Staffan ska få fler fall
Första åtgärden är att skicka alla en faktura, vilket kan variera från 5 000 kr upp till 21 000 och mer. I några fall har de som fått fakturan svarat med invektiv – ja, med snudd på ärekränkningar På en hemsida skriver man typ ”Och så har man fått en faktura från en idiot för att man hittat en bild på google som, hr använts som bakgrund i headern på svensk ponnyridning”.
Återgärd 2: Staffan stämmer för intrång i upphovsrätten.
Skadeståndkraven varierar beroende om det är officiella och/eller kommersiella hemsidor. Flera bloggar har annonser på sina sidor.
Tammy Bergström är halvprofessionell fotograf i Skåne. Vid sidan om sitt ordinarie jobb har hon en webbsida med sina professionella bilder på natur, djur, mängder av insekter. Hon har ett stort bildgalleri och säljer sina bilder kommersiellt. Klart och tydligt sägs att upphovsrätten/copyright gäller. För säkerhets skull står det att läsa på engelska.

PS. Flaggbilden hittar du på Tammys hemsida: under Galleri – klicka sedan på Mixat!