Alla som bevakar bilsport ska från och med i år bära en svart väst, meddelar Svenska Bilsportförbundet (SBF) på sin hemsida. Västen ska utkvitteras mot en depositionsavgift på 500 kr plus årlig ”administrationsavgift” på 100 kr. Västarna är numrerade.

Samtidigt ska alla fotografer, som ansöker om västarna, skriva på en förbindelse med bland annat följande lydelse:

”Fotografer med SBF: s medialegitimation ställer på förbundets begäran bilder till kansliets fria förfogande mot angivande av fotobyline.”

Detta har fått ordföranden i pressfotografernas klubb Mia Karlsvärd att ilskna till. I ett uttalande för Journalisten.se säger hon:

– Jag kommer att uppmana medlemmarna i Pressfotografernas klubb att inte skriva på sådana kontrakt. Skulle Corren, Aftonbladet, Dagens Nyheter eller Sydsvenskan gå med på att Bilsportförbundet fritt får förfoga över bilder som tagits av tidningarnas fotografer?

Tilläggas kan att det även finns ett särskilt avtal som väntar filmare på årets bilsporttävlingar. Att filma/ta rörliga bilder kostar 1 500 kr för upp till 20 tävlingar. Utöver kostnader för västen. En DVD ska då gratis ställas till SBF: s förfogande. För SM och internationella tävlingar gäller särskilda villkor.

http://www.sbf.se/info/press

Men, som sagt, ett gott råd är: Skriv inte på!