Efter nära fyra års processer har den haitiske pressfotografen Daniel Morel vunnit stort över AFP och Getty Images och tilldömts av en domstol i New York ett rekordstort skadestånd på 1,2 miljoner dollar (motsvarande ca 8 miljoner kronor). Detta för att de båda stora nyhets- och bildbyråerna grovt brutit mot upphovsrätten och sålt åtta av Morels bilder vidare med uppgivande av bland annat falskt namn på fotograf.

Daniel Morel, som har arbetat som känd fotograf  i över 25 år på Haiti, var en av de allra första med att sända dramatiska bilder från den stora jordbävningen. Han lade ut dem på Twitpic (Twitters sajt för bilder), skrev under bilderna ”Morel” och ”by Morelphoto” och hoppades att de i det stora kaoset skulle nå hans ordinarie samarbetspartner Gorbis bildbyrå. Men en skojare kopierade hans bilder på nätet, satte ut sitt eget namn och erbjöd bilderna till försäljning. På AFP hittade en bildredaktör Morels bilder och mejlade till honom. Men en annan bildredaktör sålde dem vidare under falskt namn.
Daniel Morel begärde skadestånd av AFP och Getty Images, men AFP stämde istället Morel för att få ett domstolsbeslut på att de ”handlat i god tro”. Då motstämde Morel i sin tur giganterna AFP och Getty för att de gjort intrång i hans upphovsrätt, förvanskat hans ideella rätt och utlämnat hans fotobyline. I januari 2011 avkunnade en domstol i New York en principiell deldom och gav Daniel Morel rätt. Om det skrev vi här på BLF News.
Med den deldomen var det dags för Daniel Morel att stämma AFP och Getty Images på ett saftigt skadestånd. Efter åtta dagars domstolsförhandlingar, där AFP och Getty försvarades av var sitt team på fyra advokater, Morel av två, avkunnade domaren med assistans av en jury domen. Det högsta skadeståndet per bild: 8 x 150 000 dollar = 1,2 miljoner dollar. Alltså cirka 1 miljon kronor per bild!

Det är inte känt om AFP och Getty Images kommer att överklaga domen.

Du kan läsa hela BLF News bakgrundsartikel här!
Och om skadeståndsprocessen  kan du läsa tex här och här!
Intervju med Daniel Morel här!