aviva_stadion_bus6498

Cepic:s årliga bildbyråkonferens var mycket lyckad. Trots att många bildbyråer har haft en tuff tid så var det över 600 deltagare. Det är här som världens bildbyråer träffas för att göra sina internationella affärer. BLF är en av grundarna till Cepic. Ulrik Södergren och Johan Främst skrev direkt från konferensen och här kan du läsa en liten samanfattning. Läs även de separata artiklarna från seminarierna. Förutom oss så var var BLF:s styrelse även representerat av Lars Modie, du kan läsa hans betraktelser i egenskap av besökare på Cepic.

Söndag 13/6

Nu är konferensen slut för i år. Många deltagare är lite trötta efter gårdagens jätteparty. Jag och Johan går in och tittar lite på stan. Tyvärr har vi inte vädret på vår sida – dagens bästa inverstering blir var sitt paraply. Vi konstaterar att vi har fått mycket utträttat under årets konferens.

Lördag 12/6

Sista dagen, nu gäller det att sy ihop säcken och blir klar med alla möten. Vi hade ett mycket bra möte med Bapla och Paca, det vill säga Brittiska och Amerikanska systerorganisationer. Vi har redan an del samarbete men pratade om hur vi kan utöka detta. Vi titta även på Pacasearch som är sökmotor för bilder som Paca nyss lanserat. I den kan man söka efter bilder bland alla Pacas medlemsföretag. Kanske något för BLF?

Det är många som har stannat till och tittat på videofilmerna och bildspelen som vi fått in. Det var ett bra sätt för att får dem nyfikna på vad BLF:s medlemsföretag har att erbjuda. Pärmen var också bra, men för att den riktigt ska fungera behöver det vara fler företag som bidrar. Något att arbeta på till nästa gång.

Lördagen avslutades med fest på Guinnes Storehouse. Toppbaren har en fantastisk utsikt över hela Dublin och det var gratis Guiness i baren.

Fredag 11/6

Idag hade vi flera möten vid vårt bord. Flera av de svenska företagen passade på att komma förbi och prata en studnbe – både de som redan är med i BLF och några som vi försökte värva. Under dagen var vi även på en intressant konferens – Initiavite for growth in the Online Environment.

Torsdag 10/6

Under torsdagen så hade vi möte vid vårt bord med lite olika potentiella utställare till Image for Sale. Vi pratade också en hel del med andra organisationer som liknar BLF.

Det är många som stannat och tittat på bildspelen som snurrar på TV:n i montern. Vi har fått frågor från företag som letar efter svenska fotografer.

MaryHarneyDSC_6469Konferensen öppnades av Mary Harney som är minsiter i Irlands regering. Hon pratade om att vi ofta fokuserar på tekniken så som kameror, datorer och program. Men det som är skillnaden mellan amatör och proffs är kunskapen och kreativiteten.

Hon pratade om hur en bild kan förändra världen. Som exempel tog hon Nick Uts bild från Vietnamnkriget av den springande nakna flickan som flydde från sitt brinnande hem. Bilden som fick amerikanerna och resten av världen att vakna för fasorna i Vitenamnkriget.

Hon pratade om vikten av bra lagar som stödjer entreprenörer och att affärer idag är internationella. I fotoindustrin finns inga gränser, det har alltid varit en internationell bransch. För att detta ska fungera krävs bra konsekventa regelverk som stödjer branschen.

Mary förstod att branschen har haft en tuff tid, hon påpekade att det inte finns några gränser eller något som är omöjligt. Det gäller att hitta kreativa vägar för nya affärer.
Minister Mary avslutade med att lyckönska kongressen å Irländska regeringens vägnar.

Underdagen så var det fler bra seminarier, tyvärr hade vi bara tid att besöka ett fåtal. Läs gärna Johans artikel om ”Framtiden in om bildjournalistik”.

Onsdagen 9/6

Idag har vi varit på två riktigt bra konferenser. Ibland är det synd att man inte kan klona sig själv för New Media Conference pågick helda dagen och efter lunch var det även Photo Metadata Conference.

Tisdag 8/6

cepic100608_bus6279Idag har vi varit på Cepics årsmöte (AGM). Vi har fått en rejäl redogörelse för hur styrelsen har arbetat under det senaste året. På förra årsmötet byttes nästan hela styrelsen ut så de har haft ett tufft år med att sätta sig in i jobbet. De verkar ha varit väldigt aktiva. Bland annat har de arbetat en hel del med lobbying på EU-nivå kring olika branschfrågor så som upphovsrätt. En stor fråga har varit Googles skanning av böcker. Styrelsen fick beröm för sin satsning på ny webbplats.

De har börjat planera för nästa års Cepic, platsen är inte bestämd. Men i den webbenkät som de gjort så fick Istanbul flest röster så det är en het kandidat.

Det här var vårt första besök på Aviva stadion som är den anläggning där årets konferens äger rum. Arenan är helt nybyggd, den är ännu inte invigd. Så det är en fräsch anläggning.

Måndag 7/6

Cepic100607_BUS6122Jag och Johan kom till Dublin i går. Vi var lite oroliga för övervikt på flyget trots att vi försökt hålla vår privata packning lätt (i mitt fall lite för lätt, upptäckte just att jag glömt packa strumpor). En stor del av vikten består i material om BLF och Image for Sale som vi ska ha till BLF.s monter. Bland annat har vi med oss en TV på vilket det kommer visas de bildspel och filmer som medlemmarna har skickat in. Företag markerade med * är medlemmar i BLF.

Följande svenska företag finns på plats

 • IBL Bildbyrå*
 • Bulls Presstjänst*
 • Kamerapress*
 • Matton*
 • Inaagency*
 • NordicPhotos*
 • DigitalFotografen*
 • Johnér
 • Maskot
 • PixOffer
 • Scanpix

Dessutom är även Catharina Ekdahl från SFF här.

Cepic100607_BUS6201Under måndagen gjorde vi lite förberedelser inför mässan, bland annat läsa in oss på dokumenten inför Cepic AGM (organisationens årsmöte).

Det verkar vara en trend att vårt hotell blir blockerat av polisavspärrningar. Dresden var det på grund av Obamas besök. I går var det på grund av Flora som är världens största löptävling för kvinnor. Över 40 000 kvinnor (och en del förklädda män) sprang igår detta minimaraton. Det var en kul folkfest. Först löptävling och sen direkt till puben för att fylla på med vätska.

Cepic100607_BUS6244