Säljer bilder med hjälp av 350 000 mobilamatörer

Han kallas för ”Verdens ondeste fotograf” på förstasidan i den danska tidningen  Børsen. För sina professionella fotografkolleger har Jakob Wackerhausen (alias Yuri Arcurs) blivit något av en nagel i ögat. Först byggde han upp ett företag som blev bland de största i världen när det gällde att sälja billiga micro-stock bilder. Sedan köpte han in sig i finska Scoopshot. com. Nu erbjuder han med hjälp av 350 000 amatörer i 170 länder, uppkopplade via sina mobilkameror, tidningar och tv-kanaler sina tjänster.

Enligt ekonomitidningen Børsen omsatte i fjol Yuri Arcurs firma 110 miljoner danska kronor. Vinsten före skatt var 55 miljoner. För att slippa de höga lönerna i Danmark, bråken med facket och skatter flyttade han hela sin firma till Sydafrika.
Den smarta affärsidén bygger på ett system där tusentals mobiltelefonägare tankar in appen Scoopshot.com och registrerar sig som intresserade ”fotografer”. Köparna av bilder, tidningar, nyhetsbyråer, tv-kanaler m.fl. kan sedan beställa bilder. På en världskarta går det blixtsnabbt att klicka fram till den ort på jorden där något av intresse händer och se var tjänstvilliga mobilkameror finns. Bilderna säljs med sedvanliga regler vad gäller upphovsrätt. Fotografen får en slant vid varje försäljning och meddelande om det i mobilen.
Søren Pagter, som leder fotojournalistutbildningen i Århus, säger i en kommentar till Børsen:
”Jakob Wackerhausen är en duktig organisatör. Det är ett smart sätt att starta ett system där privatpersoner säljer bilder på nätet. Men där finns fallgropar. Den traditionella försäljningen av microbilder har pressat priserna och när folk på nätet vant sig vid att allt är gratis så är det mycket svårt att få betalt för de goda bilderna. Dessutom kan inte medierna som köper dessa bilder veta om de har tagits av folk som är parter i målet.”

Om Jakob Yuri Wackerhusen har vi skrivit på  BLF News förr. Dels när han tjänade 400 000 kr i månaden på att sälja microbilder för 1 dollar per styck, dels i fjol när han flyttade firman från Danmark till Sydafrika.
Om hans senaste bravader kan du också läsa på de danska pressfotografers hemsida.