Partnerfotograferna får vara med och dela på riskerna. Därför kostar det så mycket som 4 000 kr för ett år. I gengäld får Partnerfotografen första chansen när kunden beställer Hemverkets mäklarpaket. De 48 som är kontrakterade utlovas nu ordentliga, skriftliga avtal där villkor och priser beskrivs. Det lovar Hemverkets VD Imre Marton i en utfrågning för BLF: s Nyhetsbrev.

Samtidigt beskriver Marton de båda erbjudandena till fotograferna. Den dyrare varianten som Partnerfotograf, den billigare som Offertfotograf. VD Marton ser fram mot ljusa tider. Nu under våren kommer det in ”hundratals bostadsannonser” , lovar han, och inom ett år har Hemverket ”5 procent av marknaden och omsätter 5000-6000 bostäder”, försäkrar han.

 

Så här är Hemverkets två erbjudanden till fotograferna konstruerade:
”Offertfotografen”. Den billigare varianten kostar 1 200 kr för ett år. Då ingår annons under rubriken ”Kringtjänster” på Hemverkets hemsida och länk till fotografen. Max 5 fotografer per kommun. Offertförfrågan går i detta fall till samtliga 5 fotografer.
”Partnerfotografen”. Får betala 4 000 kr för ett år. När en kund köpt mäklarpaketet på Hemverkets hemsida får kunden en fråga om han/hon på en gång vill beställa bilder för 2 500 kr inkl moms av namngiven Partnerfotograf. Kunden behöver bara klicka. Hemverket betalar omgående ut arvodet till fotografen. Partnerfotograf får även en annons bland offertfotografer – men där framgår inte vem som är partnerfotograf.

Frågor till VD Imre Marton:

Varför har ni två erbjudanden till fotografer?

– Genom Kringtjänsterna vill vi erbjuda våra kunder det som är intressant för dem i bostadssvängen, ett slags företagskatalog. Men om den som just köpt ett mäklarpaket för 5 000 kr omgående även vill köpa bilder direkt av vår fotograf för 2 500 kr – är det bara att klicka.

Du skriver i mail till mig att Partnerfotografen får vara med och dela riskerna och därför får betala mer. I gengäld får Partnerfotografen en exklusiv chans att sälja bilder först. Hur många Partnerfotografer har ni i dag som har valt denna risk? Hur många bildbeställningar har de fått?

– Vi har kontrakt med 48 stycken. Nej, de har ännu inte fått särskilt många beställningar. Men de har inte hållit på så länge. De började i december.

Två fotografer i landsorten har berättat för mig hur de fick erbjudande om att bli Partnerfotograf för 4 000 kr. De fick inte se någon infofil. När de kollade efter visade det sig att Hemverket inte hade en enda bostad i salu i deras kommun. Hur kommenterar du det?

– Det är inte något konstigt med det. Avtalet gäller ju ett år framåt. Om vi lägger miljontals kronor på det här .. Antingen tror man på det här projektet eller ej.

Framför mig har jag en ”Orderbekräftelse” till en fotograf från er. Där står: ”Utvald partner i X kommun” under ett år. Att betala 4 000 kr. Inte ett ord om fotografering och vilka priser och övriga villkor som gäller. Varför skriver ni inte ordentliga avtal med fotografer?

– Men säljarna har ju förklarat allt för dem. Det är ju olyckligt om de inte förstår det.

Min fråga var: Kommer ni att upprätta ordentliga avtal?

– Jag förstår var du menar. Självklart kommer vi att göra det. Vi kommer att skicka ut ett förtydligande till samtliga.

Hur går affärerna för Hemverket? Svarta siffror? Röda siffror? Prognoser?

– Vi har investerat närmare 20 miljoner i det här projektet. Vi räknar med break-even redan under februari-mars. Nu i mars, april, maj och juni kommer det in hundratals bostadsannonser. Inom ett eller ett eller ett och halvt år har vi 5 procent av marknaden och omssätter 5000-6000 bostäder.

Se även artiklarna:

”Se upp med fiffigt erbjudande”
”Hemverkets VD skriver”