En ”olaglig” bild vann den omstridda fototävlingen arrangerad av Region Dalarna. Segrarbilden kallad ”Spontan balansgång” visar två unga flickor, den ena i hembygdsdräkt, den andra i kort kjol – som går balansgång på var sitt järnvägsspår. Vilket är olagligt.
Förstapriset för bilden är 30 000 kronor. Nu vill de ansvariga för Trafikverket stoppa bilden.

Se bilden här!

 

Fototävlingen har varit kritiserad från första början.  Proffsfotograferna i Dalarna protesterade. Vi skrev om det. För några veckor sedan hoppade BLF: s hedersordförande Rune Borgström av som jurymedlem för fototävlingen. Rune berättar:
– Jag försökte från början styra in tävlingen in i vedertagna rutiner. Vi hade enats om att 500 utvalda bilder skulle läggas på en länk så att jurymedlemmarna kunde titta på bilderna och sedan samlas för att enas om vilka som skulle få priserna.
– När jag öppnade länken med de utvalda bilderna häpnade jag. Man hade gjort ett elementärt fel. Många bildfiler hade fotografens namn utsatta. Det var helt enkelt omöjligt att vara ojävig jurymedlem. Jag kunde ju misstänkas gynna en kompis bild. Jag förklarade mina skäl i ett mejl och avsade mig omedelbart uppdraget. Sedan hörde jag ingenting av från arrangörerna.
– När jag i går öppnade tidningen höll jag på att ramla av stolen. Vinnarbilden presenterades. Två ungdomar som balanserar på var sin järnvägsräls. Något som är klart olagligt! Jag har haft många uppdrag åt Trafikverket och vet vad de tycker om folk som går på järnvägsspår. Vad vill man ge för PR-bild av Dalarna?
Mycket riktigt. Det dröjde inte många timmar förrän de första protesterna kom i form av ett uttalande:
”Trafikverket tycker att det är olyckligt att en sådan här bild sprids. Förutom att det är olagligt så är det extremt farligt att vistas på spåren. En sådan här romantiserande bild bidrar till att avtrubba respekten för järnvägen och spårområdena.”
Vi har redan varit i kontakt med regionförbundet och framfört att vi tycker att det är olämpligt att sprida sådana här bilder, säger Clas Lundstedt på Trafikverkets pressavdelning i ett uttalande för Dalarnas Tidning.
På Region Dalarnas hemsida fick man bråttom att göra ett tillägg: Juryn har noterat att det inte är tillåtet att gå på ett järnvägsspår, men bilden har sådana fotografiska förtjänster att …

Läs även: Yrkesfotograferna i Dalarna är på krigsstigen mot am amatörtävling”

Tags