Firstphoto.jpg


 Tar brödet från munnen    på  proffsen?

”Men de ville ju inte tävla själva”


Yrkesfotograferna i Dalarna är på krigsstigen. Region Dalarna som ska marknadsföra landskapet har utlyst en fototävling, First Photo 2012″,  för amatörer. 700 bilder har lämnats in. En jury ska kora segraren som får 30 000 kr i pris. Yrkesfotografernas talesman Trons Lasse Mattsson i Falun anklagar nu Region Dalarna för att ställa ”de egna professionella fotograferna med flera hundra tusen bilder i sina arkiv på reservbänken”
.
Sammanlagt kommer amatörtävlingen i fotografering att kosta ca 300 000 kr. Kunde inte pengarna istället användas till att köpa professionella Dalabilder av yrkesfolket? Undrar fotograferna.


Projektledaren Lotta Magnusson, Region Dalarna
, tillbakavisar kritiken. Vi diskuterade först att ha två tävlingar: en för yrkesfotografer, en för amatörer. Men yrkesfotograferna var inte intresserade!
Nu har yrkesfotograferna fått ett brev med erbjudande om att även lägga ut sina Dalabilder i det galleri av amatörtävlingens bilder som i 12 månader läggs ut på nätet. Alla bilder försedda med vattenstämpel – så de inte kan stjälas. Köpare och säljare får själva komma överens om priset. Region Dalarna kommer själv att betala enligt BLF: s gällande prislistor.
Men låt oss börja från början. Det kom ett brev till BLF: s nyhetsred från Trons Lasse Mattsson i Falun. Vi citerar ur brevet:
Dalarnas professionella fotografer är kända både i Sverige och internationellt för sin kreativitet. Vi tar ansvar för det speciella arv som gör Dalarna till något alldeles speciellt i våra hjärtan och som gör regionen till det fjärde största turistområdet i Sverige, enligt region Dalarna. Vi fotografer är med och håller ekonomins hjul i rullning, sommar som vinter.”
”Men nu spolar Region Dalarna sina egna professionella fotoföretag genom en amatörmönstring med enda krav att deltagarna äger en kamera. En snitsig logo,
First photo 2012, kan tyckas vara en ambition att bredda fotokonsten. Men utan att bedöma enskilda människors förmåga att ta en bild hamnar amatörtävlingen utanför Region Dalarnas uppdrag, att skapa en kontinuerlig, stabil växtkraft som länet behöver, inte minst med unga fotografer som vill bygga länets fotoföretag.  Amatörerna kommer inte att anställa medarbetare, göder inga underleverantörer som får arbete och inkomster och lägger inga uppdrag hos bokförings- och juristbyråer, ökar inte sina inbetalningar till skatteverket genom egen ökad omsättning, anlitar inga budföretag och ligger aldrig i framkant vad gäller teknisk utrustning, sitter aldrig på skolbänken för att kontinuerligt utveckla sina företag och stärka Dalarnas konkurrenskraft.”
Så långt Trons Lasse Mattsson i Falun. (Hela hans brev kan du läsa här!)
En av jurymedlemmarna i First Photo 2012 är förre, mångårige ordföranden i BLF Rune Borgström, Borlänge. När han kom in i bilden talades det om att tävlingsbilderna skulle få användas fritt och gratis av alla. Rune lyckades stoppa detta missfoster och arrangörerna fick skriva ordentliga regler om upphovsmännens rätt till ersättning vid eventuell försäljning.

Så här svarar Lotta Magnusson, projektledare, på kritiken:

– Vi har arbetat i flera år för att få fram varumärket Dalarna. Vi har först arbetat med det skrivna ordets betydelse. Vi har tagit fram nya ord. Den sista pusselbiten har varit bildens betydelse.
Först diskuterade vi om en fototävling i två delar, en tävling för yrkesfotografer, en för amatörer. Men vi kom fram till att yrkesfotograferna inte var intresserade av en tävling. Därför blev det bara en amatörtävling.
Dalarna har en åldrande befolkning. Vi vill locka unga människor, även att bli fotografer.
Men nu har vi skrivit även till ett 170-tal yrkesfotografer i Dalarna. Vi erbjuder dem att visa upp dem i ett galleri på nätet tillsammans med de övriga tävlingsbilderna. Det har lämnats in 700 bilder av 170 amatörfotografer. Alla bilder kommer att finnas utlagda ”vattenstämplade” i galleriet i ca 12 månader så att det inte går att stjäla de.
Tanken är inte att Region Dalarna ska få ett gratis bildarkiv, utan bara visa upp bilder som ger en ny och spännande bild av Dalarna. Om någon vill använda bilderna i marknadsföringssyfte så gör man en affär enligt gängse prislistor och avtal. Det sker i så fall direkt mellan köpare och fotografen. Själva betalar vi efter de gällande prislistor vi fått från BLF. (*Se kopia av mejl här nedan)
  Det påstås att konsultföretaget som arbetat med förslaget om bildtävlingen har kostat er ca 250 000 kr och till det kommer 30 000 kr i prispengar? Skulle ni inte kunnat köpa en massa Dalarbilder för de pengarna?
– Det är riktigt att det kostar oss cirka 300 000 kr. Men utan tävlingen, om vi hade köpt bilder för pengarna, hade vi inte fått berättelserna om bildens betydelse.
När offentliggörs resultatet av fototävlingen?
– Det skulle ha blivit den 21 mars. Men tävlingsjuryn har ännu inte sett bilderna, så vi blir något försenade. Vi förlänger inlämningstiden av bilder till 15 april.

  

 

Dalahasten.jpg

Hästen i ny design – har kostat åtskilliga miljoner

 

*) Kopia av mejl från Lotta Magnusson till ordföranden i Pressfotografernas Klubb Sverige Lars Hejdenberg

Hej Lasse

 Vi kommer inte att använda några av bilderna för annat än att visa upp dem i det galleri som hör till tävlingen och där kommer de att vara ”vattenstämplade” så att det inte går att stjäla dem. Där kommer de att ligga i ca 12 månader.

 Tanken är INTE att Region Dalarna ska få ett gratis bildarkiv, utan bara att visa upp bilder som visar en ny och spännande bild av Dalarna, och att sätta fokus på betydelsen av bilden när man presenterar en plats.

Vi kommer således inte att använda bilderna över huvud taget utan att betala för dem i marknadsföringen av Dalarna.

 OM någon vill använda bilderna i marknadsföringssyfte så gör man en affär enligt gängse prislistor och avtal. Det sker i så fall direkt mellan köpare och fotografen.

Undantaget är den bild som vinner. Vi kommer att visa upp den på vår hemsida och använda den som omslagsbild i den händelse vi väljer att upprepa tävlingen nästa år. Övrig ev. användning betalar vi för enligt gällande prislistor (som vi fått från BLF)

Från början var det tänkt att vara en tävling för professionella fotografer, men efter diskussioner med fotografer i Dalarna så framkom önskemål från dem att istället göra det till en amatörtävling, därför ändrade vi fokus innan vi lanserade tävlingen.

 /Lotta

 Lotta Magnusson
 Destination Dalarna