Nya ”fulavtal” hotar frilansjournalister och särskilt fotografer! Det senaste exemplet är Forma Magazines AB, bland annat ägare till Icakuriren och Leva PS, som vill tvinga sina frilansmedarbetare att skriva på liknande avtal som Aller Medias nyligen hårt kritiserade avtal.

Det avslöjar FrilansJournalisten.nu och berättar om flera medlemmar som slagit larm och vägrar skriva på .I de nya avtalen tvingas de att frånskriva sig upphovsrätten genom att ge förlagets alla tidningar och publikationer under tre år rätten att publicera deras texter och bilder – för endast 20 procent av ursprungsarvodet per återgivning (i vissa fall sker återgivningen helt gratis). Den aktuella tidningen som frilansaren skriver avtal med har rätt att utan begränsning i tiden publicera materialet i alla sina kanaler, inklusive webben.
En av de intervjuade i FrilansJournalisten Tinni Ernsjöö Rappe berättar att hon vägrade skriva på ett sådant avtal. Hon har i flera år medarbetat i Leva PS och gör nu sin sista kultursida för tidskriften.
Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf för samtal med Formas VD Maria Croon. Enligt Wilöf är avtalet ”mycket dåligt” för frilansare. På kort sikt slår det särskilt hårt mot frilansfotograferna, som har sin egen bildbank och kan sälja bilder flera gånger. Genom att skriva bort rätten att förfoga över bilderna under tre år riskerar de att förlora mycket pengar.
FrilansJournalistens artikel kan du läsa här!   Och det BLF-nyheterna skrev nyligen om Aller Medias fulavtal här!